Voor scholen,

kinderopvang & professionals

Prikkelig gedrag

Bewegend leren basis: Prikkelig gedrag

dynamische training waar we de invloed van prikkels op het gedrag onder de loep nemen.

Hoe worden prikkels verwerkt, welke categorieën zijn er en wat doen prikkels met het gedrag. Gedrag is wat we waarnemen, we zien het kind bijvoorbeeld onrustig worden, en daar reageren we vervolgens op. Maar wat zegt het gedrag nu over prikkelverwerking? Welke rol speelt de prikkelverwerking hierin?

Met het theoretisch model van Jane Ayres op de achtergrond, gaan we dit ontdekken.

Het is een natuurlijk gegeven dat de intensiteit en de kwaliteit van prikkels het gedrag sterk beïnvloeden.  Als je gaat zien in welk sensorisch profiel een kind past, kun je dat meenemen in je kijken naar de kinderen. En als je het gedrag mede leert verklaren vanuit de prikkelverwerking, kun je dit meenemen in je handelswijze naar het kind, of in je  tips en adviezen naar je collega’s. Dan kan het handelen daarop aangepast worden.

Om deze vertaalslag te kunnen maken, is het belangrijk dat wat je waarneemt (het gedrag) te kunnen koppelen aan prikkelverwerking. Als je meer zicht op deze relatie gaat krijgen, heb je gelijk nieuwe tools in handen om het kind vanuit deze visie te observeren. Te duiden. Te volgen en te ondersteunen in wat regulerend werkt.

Want, waar prikkels kunnen zorgen voor disbalans in het gedrag, kunnen prikkels ook juist bijdragen aan het hervinden van de balans. Dat betekent dat prikkels een regulerende werking hebben. 

Ook in deze training wordt de theorie afgewisseld met het ervaren van de prikkelverwerkingssystemen.

Allereerst kijken we naar wat prikkelverwerking is, om je kennis van deze neurologische ontwikkeling te vergroten. Dit alleen al zorgt dat je onmiddellijk anders kijkt naar het gedrag van het kind.

De theorie wordt gekoppeld aan ervaren, aan doen, aan waarnemen. Zodat het leren in allerlei opzichten fijn voor je brein wordt. En de transfer naar het lesgeven stapsgewijs duidelijk wordt. 

Voor:

leerkrachten, rt-ers, ib-ers

Wanneer:

Training 2 donderdagen van 16.00 – 19.00 uur:

  • 11 november 2021
  • 25 november 2021

Prijs:

€300,- Excl. btw

Goed om te weten:

  • Training is op prachtige locatie in Doorn
  • Maximaal 8 deelnemers per training
  • Inclusief heerlijk biologische soepje
  • natuurlijk ontbreekt de goodie-bag 🙂
  • Kom je met een collega van dezelfde school: krijg je alletwee maar liefst 15 % korting

 

Heb je hier als leerkracht, ib-er, rt-er behoefte aan?
Dan heb je binnen de kortste keren deze vaardigheden in je pocket:

Zicht op de zintuigsystemen 

Leer je kijken vanuit de diverse sensorische profielen

Leer je behoeften van het kind mede te duiden vanuit het sensorisch gedrag en in het plan van aanpak voor het kind een plek te geven.