Voor kinderen
Wanneer kan ergotherapie een oplossing bieden?
Kinderergotherapie richt zich op kinderen bij wie de ontwikkeling niet vanzelfsprekend verloopt. Soms zichtbaar in de motoriek, soms in gedrag, soms in schoolse vaardigheden. Of je kind zit niet lekker in zijn vel en dat duurt te lang. Ergotherapie biedt vaker dan je denkt de juiste ondersteuning.
Onze samenwerking speelt daar een heel bepalende rol in. De samenwerking tussen het kind, jullie als ouder en mij als therapeute. Naast de ondersteuning tijdens de behandelingen op de praktijk, geef ik veelal tips en adviezen om ook thuis mee aan de slag te gaan. Vaak in de vorm van spelen (wat wil je nog meer?), soms ook in de vorm van oefeningen. Als dit hand in hand gaat, kan je kind in korte tijd stappen gaan maken en worden de eerste veranderingen in het handelen snel zichtbaar. Om vervolgens steeds verder zijn vleugels uit te slaan en te groeien. En dat is nu net waar de behandeling op gericht is!
Schrijfproblemen
Onhandige motoriek
Moeite met volgorde & plannen
Moeite met complexe en samengestelde handelingen
Onrust in het slapen
Concentratieproblemen
Angst om te bewegen
Tast onprettig
Onzekerheid
Lateralisatievraagstuk
Ergotherapie voor verandering en ontwikkeling
Een kinderergotherapeute heeft goed zicht op de ontwikkeling van vaardigheden en handelingsgebieden. Het effect van de behandeling wordt dan ook vaak op meerdere vlakken waargenomen, tijdens het spel, het bewegen, de zelfredzaamheid en/of de schoolse vaardigheden. Als handelingen niet zo gemakkelijk lukken, is dat vaak te zien aan de kwaliteit van het handelen. Maar meestal nog meer, aan het plezier wat het kind er zelf aan beleeft. Iets wat niet zo wil lukken, doe je liever niet. Door het toch te oefenen, komt er zoveel plezier weer vrij!
Ondersteuning & ruimte
Daarom wordt het kind niet alleen ondersteund in het zelfstandig handelen van wat het moét doen en leren, maar zeker ook wat het zelf wíl doen en leren. Hiertoe worden er tijdens de behandeling vele speelse activiteiten aangeboden.
Deze sluiten aan bij de mogelijkheden van het kind, op dat wat het kind wél kan! Het kind krijgt hierbij de ruimte om te ontdekken wat leuk, anders, spannend, nieuw voor hem is. Kortom, het wordt een uitdaging om ermee aan de slag te gaan!
En hiermee wordt, eigenlijk als vanzelfsprekend, de basis gelegd voor verandering en ontwikkeling!

Kom naar de mooie locatie van Spelenderwijzer.
Waar je kind met mij, zoveel mogelijk spelenderwijs, zal werken aan zijn vraag, aan dat wat lastig is. Dat kan bijvoorbeeld gaan over schrijven, zelfvertrouwen, concentratie, plannen, leren.
In de praktijk
Schrijven
Kinderen met schrijfproblemen hebben het daar op school vaak lastig mee. Veel voorkomende problemen zijn een slordig (onleesbaar) handschrift, het ontbreken van een duidelijke voorkeurshand, veel letteromkeringen, schrijfkramp of een te laag schrijftempo. Dit kan diverse oorzaken hebben, die tijdens de behandeling duidelijk worden. Foto’s: Ook hier zijn weer veel verschillende mogelijkheden om eraan te werken. Als een kind zelf merkt en ziet dat het beter gaat, nemen ook het plezier in het schrijven, het zelfvertrouwen en de motivatie weer toe.
Handmotoriek
Veel kinderen hebben problemen met het uitvoeren van fijn-motorische vaardigheden zoals veters strikken, knoopjes open en dicht doen, brood smeren en snijden. Knutselen, schrijven of kleuren vinden zij vaak niet leuk. Spelletjes die veel ‘handwerk’ vragen worden nogal eens vermeden. Door het werken met verschillende materialen wordt de handfunctie al spelenderwijs gestimuleerd. Met het verbeteren van de ‘handvaardigheden’ keert ook het plezier in dit soort activiteiten weer terug.
Lichaamsmotoriek en handmotoriek
Oefeningen voor de handmotoriek worden gecombineerd met oefeningen voor de lichaamsmotoriek. Foto’s: Hier moet steeds heen en weer gerold worden om de schaar, pen en papier op de juiste plek te krijgen. Hiermee wordt onder andere gewerkt aan de symmetrie en de samenwerking van de linker- en rechterlichaamshelft. Zo heen en weer rollend wordt het lichaamsgevoel versterkt. Tegelijkertijd wordt de fijne motoriek geoefend door gerichte knip- en tekenopdrachten.
Lichaamsgevoel
Het goed voelen van het lichaam is een belangrijke basis om bewegingen goed te kunnen plannen en uitvoeren, om tot automatiseren te komen. Door het lijf hard te laten werken, krijgt het lijf veel prikkels en wordt het lichaamsgevoel gestimuleerd. Een goed lichaamsgevoel zorgt weer voor een betere concentratie en het met aandacht kunnen werken is essentieel voor spelen en leren.
Concentratie
Een goed lichaamsgevoel zorgt weer voor een betere concentratie. Dit wordt ook gestimuleerd door bijvoorbeeld activiteiten met blinddoeken te doen. Of door een parcours waar alles met aandacht moet gebeuren…..
